Få hem en ny hund

Att få hem en ny hund är ett stort ögonblick i livet. Kanske inte lika stort som att få ett nytt barn, men nästan. Det är en familjemedlem som kommer vara med dig under lång tid. Som kommer älska dig, skydda dig och vara din lojala vän i vått och torrt. Det finns ett par saker du kan tänka på och förbereda innan din nya hundvalp kommer hem till dig. Tänk på att det är en omställning även från hunden. Du tar den från den kennel där den växt upp till ett helt nytt ställe. Det kan vara förvirrande och känslomässigt utmanande även för hunden.

Ta ledigt några dagar

När din valp flyttar hem till dig behöver ni lära känna varandra och etablera gemensamma rutiner. Det är därför ett klokt beslut att ta några dagar ledigt så ni kan bygga upp det tillsammans. Undvik att ha för många främmande människor hemma hos dig under tiden. Det är under de här dagarna som din hund ska förstå vilka som ingår i hens nya flock och lära känna er. Det kommer vara väl investerad tid för er båda.

Köp hem allt din hund behöver

Precis som en bebis behöver en hundvalp en hel del saker. Se till att läsa på och ha allt hemma innan den flyttar in. Det rör sig om bland annat hundkläder, hundmat, koppel, bajspåsar, någonstans att sova och några leksaker. Vilken typ av saker du behöver köpa styrs till stor del av vilken ras du har köpt. De raser som har kort päls behöver till exempel fler olika hundkläder då de är mer väderkänsliga än andra.

Jobba in rutiner redan från start

Hundar är extremt rutinstyrda djur. Att rutinerna fungerar är därför superviktigt både för dig och för hunden. Det är bra att ge hunden en egen matplats och hålla på den. Genom att låta hunden vara i fred när den äter kommer den också känna sig lugnare och tryggare. Om det är en massa spring runtomkring upplever den lätt att maten är hotad och känner ett behov av att skydda den från omvärlden.

Inte alla hundar är rumsrena när de kommer från kenneln. Om din inte är det behöver du träna den själv. Det är viktigt som ägare att då förstå att det inte är hundens fel om den smutsar ner inomhus. Den förstår helt enkelt inte bättre och det är ditt ansvar att lära den.

Ge hunden massor av kärlek

Sist men inte minst så är en älskad hund en trygg hund. Se till att sakta men säkert introducera nya familjemedlemmar till hunden. Gosa mycket med den och få den att känna sig älskad. Tänk på att mindre barn kan ha svårt att hantera en hund på ett balanserat sätt. Sitt gärna med då så att det inte ska hända något. Om du bara är beredd att ge det lite tid kommer även de bli bästa vänner snabbt.

Leave a Reply

mts_best