Vad är en kennel

 

En kennel är ett ställe där man föder upp och avlar hundar under kontrollerade former. Om du är ute efter att köpa en hund är en kennel oftast att rekommendera att gå till. Där finns folk som kan sina saker och ser till att hundarna är friska. Detta är något du inte kan vara lika säker på om du köper en hund privat. Detta gäller särskilt om du tar över en hund av någon annan, ofta kan det vara så att den hunden har någon form av egenhet som gör att den tidigare ägaren inte klarar av att hantera den. Det är inte något du vill råka ut för (om du inte är medveten om det och beredd på att lägga ner det jobb som krävs med en sådan hund).

Hundavel

För att dina och andras hundar ska fortsätta vara friska i flera generationer framöver, och få fina och hälsosamma valpar, så gäller det att avla med omsorg. Det är en av de saker som en bra kennel är specialiserad på.

Nine puppies standing at attention

Valpar ärver halva sina gener från bägge föräldrarna, vilket gör det viktigt att kolla upp både tik och hane innan du köper. Det du måste kolla upp om du själv ska para din hona med en hane är bland annat sjukdomshistorien, inte bara på den specifika hunden, utan även på dess föräldrar och syskon, samt tidigare valpar om den har några. Du har ett stort ansvar här för att de valpar som föds blir friska och starka.

Utöver det fysiska gäller det också att ha koll på bägge hundarnas mentala status. Särskilt om det är hundar av blandras så finns risk att det kan ha smugit sig in problem i generna som inte bör föras vidare. Du måste givetvis också kolla stamtavlorna så att inte hundarna är nära släkt, detta för att undvika inavel. Om du dessutom ska ha valparna för något särskilt syfte, som jakt eller tävling, så bör du då också leta efter en tik och en hane som har anlag för det du är ute efter, och kan föra dem vidare. Överlag finns väldigt mycket bra information om hundavel på Svenska Kennelklubbens hemsida, så ett besök där rekommenderas.

Leave a Reply

mts_best