Välj rätt hund för dig

Att bli hundägare är en väldigt stor och spännande upplevelse. Helt plötsligt ska det komma in en ny familjemedlem i hemmet, en familjemedlem som man dessutom själv ska få välja. Hundar är idag ett av de vanligaste husdjuren och det är tydligt att många anser att hunden är människans bästa vän. Tillsammans ska man växa, skapa ett band till varandra, ha roligt och upptäcka nya saker ihop. För att man ska få ut så mycket som möjligt av varandra är det dock viktigt att man väljer en hundras som man tror kommer passa in i ens vardag så bra som möjligt.

Gå inte bara på utseendet

Ett mycket vanligt misstag är att man väljer en hund enbart efter hundens utseende. Det kan vara lockande att titta på söta bilder på hundar och därefter välja en hund av samma ras, utan någon vidare kunskap om hundens beteende eller egenskaper. Det behöver naturligtvis inte slå fel varje gång, men ju mindre man vet om hundrasen, desto större är risken att man skaffar en hund med andra behov än de man är beredd att tillfredsställa. Detta bådar inte gott, varken för dig som hundägare eller hunden själv.

Kan du ta hand om en hund?

För att ta reda på vilken hundras som passar en bäst behöver man först vara ärlig om hur det egna livet ser ut. Hur mycket jobbar man? Kommer hunden vara ensam under dagarna eller ska du använda dig av ett hunddagis? Hur stor yta kommer hunden ha att vistas på? Vilket temperament har hundrasen? Beteende och egenskaper? Det är mycket man behöver fundera över, vilket kan kännas jobbigt. När man väl har lyckats besvara dessa frågor är det dock lättare att hitta rätt hund.

Välj en ras som passar dig

Precis som människor har hundar olika personligheter, oavsett om de är av olika raser eller inte. Trots att utseendet på hunden kan vara lika, så finns det några fler saker som skiljer raserna från varandra. Vissa hundraser är mycket aktiva och behöver sysselsättas mycket för att må bra. Det betyder långa promenader där både det fysiska och den mentala delen får stimuleras och arbeta. Andra hundar trivs bäst på soffan och tycker att det räcker gott och väl med mindre promenader. Vissa hundraser är skälliga, andra tystlåtna. Vissa kräver en mycket fast hand, medans andra är mer medgörliga.

Vissa tycker också om att åka bil och andra inte så om du vill ut och köra mycket med din Volvo, Hyundai eller vilket bilmärke du nu äger, så bör du fundera över hur du kan ta med din hund i bilen så att den ska må bra.

Är du osäker på vilken hundras som passar dig bäst kan du alltid vända dig till internet. Här hittar du information om de olika egenskaperna hos diverse hundraser och kan således sålla ut några hundar som du tycker verkar intressanta. Därefter kan du med fördel kontakta en uppfödare för att få träffa hundar av rasen eller för att lära dig mer.

Leave a Reply

mts_best