Starta en egen kennel

Har du funderat på att starta upp en egen kennel? Visst låter det spännande, men det är också en process som kommer att kräva väldigt mycket från dig, både när det kommer till tid och pengar. Ett vanligt missförstånd är att man tror att man kommer att tjäna väldigt mycket pengar direkt vid uppstart, men sanningen ser helt annorlunda ut och det är viktigt att man är förberedd på detta. Det finns ett flertal fördelar med att ha en egen kennel. Du kommer att kunna registrera dina valpar i ditt eget namn, men får också spendera fulla dagar tillsammans med fyrbenta vänner. Naturligtvis är det dock en hel del som du behöver tänka på innan du sätter igång och här får du veta precis vad de viktigaste aspekterna är.

Så börjar du


Det första som du måste göra om du vill starta en kennel är att du ska komma på ett namn. Namnet ska sedan registreras hos SKK. Det gör du genom att ladda ner en blankett från SKKs hemsida. Att registrera sitt kennelnamn är en kostnad i sig. År 2016 låg kostnaden på 2750 kronor. När ansökan är klar måste kennelnamnet kontrolleras och även få ett godkännande av FCI. Kennelnamnet kommer att publiceras om ingen medlem i SKK har protesterat inom loppet av en månad.

För att kunna komma igång med de fysiska delarna av att föda upp hundar behöver du se till att ha en bra budget. Läs gärna på lite om vilka kostnader som du kan tänkas ha och se vilka möjligheter du som företag kommer att ha, t.ex. om factoring är något för dig. Eftersom din kennel inte kommer att generera pengar från första dagen så är det viktigt att du har pengar undanstoppade för att kunna hantera den första tiden.

Förutom de ekonomiska delarna behöver du naturligtvis ha koll på den ras som du ska föda upp. Läs på om rasen och skaffa dig information om hur en parning går till, så att du kan säkerställa att allt sker på rätt sätt. Att föda upp hundar är kul, men inte det absolut lättaste, men med mycket kunskap klarar de allra flesta att ta sig igenom den första valpkullen med bravur.

Föd upp starka och friska hundar

Alla uppfödare har ett ansvar och det är att föra rasen vidare så optimalt som möjligt. Se därför till att du noga kontrollerar den hane som du kommer att para din tik med. Kontrollera så att hunden i fråga är helt frisk och att den har ett bra mentalt psyke. Detta är en mycket viktigt del som tyvärr allt för många glömmer bort. De val du som uppfödare gör kommer nämligen inte bara att påverka dig själv eller dina hundar, utan påverkar rasen i allmänhet.

Leave a Reply

mts_best