Vad kännetecknar en bra kennel?

Att välja hund är ett viktigt val som faktiskt får ganska stor effekt på hur livet kommer att gestalta sig under hela hundens livslängd. Hur en hundvalp kommer att bli som vuxen hund är dock svårt att förutse. Det enda man kan göra när man väl bestämt sig för vilken ras man vill ha är att välja en bra kennel med välskötta hundar. I den här texten ska vi titta lite mer på vad det egentligen är som utmärker en bra kennel från en mindre bra, eller rent av dålig kennel.

Se till hundarnas meriter

Ett enkelt och vanligt mått på en vilken nivå en kennel håller är att se till hundarnas meriter. För kennlar är utmärkelser ett viktigt konkurrensmedel och många tävlar därför flitigt med sina avelsdjur. Det kan handla om såväl hundutställningar där utseende och temperament bedöms utifrån rasstandard, till tävlingar i olika hundsporter. Utmärkelser ger en fingervisning kring valpens genetik och potential. Kennelns inställning till sjukdomar och vaccinationer är också viktig. en bra kennel sprider inte kennelhosta och ser givetvis till att valparna är ordentligt avmaskade och vaccinerade när de säljs. En bra kennel kännetecknas, utöver detta, av att hundarna är friska och glada.

Kan du få stöd efter köpet?

Att en kennel erbjuder hjälp efter det att du gjort ditt köp är något som kan vara mycket värt. Särskilt för dig som är helt eller relativt oerfaren som hundägare. De som driver kennlar har ofta stora kunskaper om den ras de avlar, och det kan skapa stort värde för dig att ni inte bryter kontakten helt efter köpet. Man ska även komma ihåg att inte alla kennlar bryr sig om utställningar och tävlingar. En hund som inte har någon championutmärkelse kan ändå vara ett mycket bra val. Personkemin mellan dig och kennelägaren kan därför vara viktigare än avelshundarnas meriter.

Leave a Reply

mts_best