Hundar i trädgården

När man driver en kennel är det oundvikligt att man måste släppa ut hundarna i trädgården ibland, både för att de ska få lite frisk luft och för att man själv som kennelägare ska kunna få vara ifred inomhus – kanske för att städa. Valparna bör också få sin första utomhusupplevelse när de fortfarande är små och har tillgång till sin mamma som en trygg närvaro. Innan man släpper ut sina hundar i trädgården finns det dock en del saker som kan vara bra att tänka på.

En sådan sak är att man måste vara noga med var i trädgården hundarna vistas om man till exempel använder sig av råttgift eller andra bekämpningsmedel mot skadedjur. Det är dock inte bara gifter som är farliga för hundar i trädgården – även sådant som används för att främja trädgården kan ha skadliga effekter. Det gäller till exempel kalk, som många använder för att bekämpa mossa i gräsmattan och för att pH-värdet i jorden ska höjas, vilket i sin tur gör att gräset kan ta upp näringen i jorden lättare. Även om kalk är jättebra för gräsmattan, är det dock inte bra för hundars munnar och tassar. Hundar som får in kalk i munnen eller trampar på nykalkad mark kan nämligen få sår och frätskador i munnen och på trampdynorna. Man bör därför vänta så länge att kalken har sjunkit ner i jorden innan man släpper ut hundarna i trädgården.

Även om man som kennelägare inte har mycket tid över till annat än sina hundar kan det också vara en bra idé att hålla gräsmattan någorlunda kortklippt. Detta för att minska risken att hundarna får fästingar när de vistas utomhus – fästingar sitter ju gärna längst ut på långa grässtrån för att kunna ta sig över på sina offer när de stryker förbi. För att göra uppgiften att klippa gräset lättare och se till att gräsklippningen tar upp så lite tid som möjligt ska man se till att ha en effektiv gräsklippare. Du hittar ett stort utbud av gräsklippare för alla smaker på Byggmax.se.malinois-662784_960_720

Det är dock inte bara hundarna som kan ta skada från trädgården – om man har otur kan också hundarna orsaka skada på trädgården. Många hundar kan till exempel få för sig att börja gräva i trädgården, och innan man vet ordet av ser ens gräsmatta ut som en krigszon. Det finns många anledningar till att en hund gräver – det kan vara deras instinkt (vilket ofta är fallet med exempelvis terriers), det kan vara för att gömma mat eller leksaker eller för att bygga bo (vilket är relativt vanligt bland dräktiga tikar). Beroende på varför ens hund gräver får man ta till olika metoder för att bli av med beteendet, men en generell lösning är att se till att ge hunden mer motion och mer lek, genom exempelvis apportering. Många hundar gräver nämligen helt enkelt för att de har överskottsenergi.

Självklart måste man också försäkra sig om att hundarna inte smiter från tomten innan man släpper ut dem i trädgården, både för ens egen och andras skull. Det finns flera lösningar man kan använda sig av för att ordna detta. En av de enklaste är att spänna fast hunden vid en lång löplina. Nackdelen med detta är naturligtvis att hunden inte kan röra sig fritt på tomten. En mer omständlig lösning, som dock gör att hunden är helt fri att utforska inom tomtens gränser, är att sätta upp ett högt staket runt hela tomten. Det är sannolikt en bättre lösning för en kennel, som ju sannolikt har flera hundar lösa samtidigt.

Leave a Reply

mts_best