Aktivera hundarna i kenneln


Alla hundar mår som bäst om de får stimulans, motion och aktivering. Många kennlar har ett antal hundar i sin verksamhet och avelsarbete, och även till olika hundsporter. Att ha en kennel kan vara förenat med ganska stort arbete för att få alla hundarna att må bra.
Det finns hundar som bor som ensamhund eller med en eller två hundkompisar i en familj och där familjen är aktiv inom någon hundsport. Exempel på detta är oftast bruksraserna schäfer och belgisk vallhund. De hundarna aktiveras och rastas av ordentligt. Sen finns det de hundar som bor så många på en och samma plats att de inte får särskilt mycket individuell tid. Går dessa hundar i spann som draghundar kan flera motioneras och tränas samtidigt, men om du som kennelägare har hundarna mestadels till uppfödning och utställning kan du behöva fundera på om det inte är dags att börja aktivera dina hundar ordentligt.

Regler om rastning och förvaring


Länsstyrelsen har klara och tydliga regler om vad som gäller för att förvara hundar i hundgård dygnet runt, eller inne i hundstall. Det menas också att hunden måste rastas en gång om dagen utanför sin hundgård så att den får springa av sig ordentligt och bli aktiverad på något sätt. Dessutom ska du ta hänsyn till vad för typ av hund du har och vad den är framavlad till att göra. En hund mår inte bra av att ständigt stå i hundgård och endast få en två kilometers koppelpromenad om dagen. Den behöver få utlopp för sin energi, och den behöver lite social samvaro med dig. Klarar du inte av att ta hand om alla hundar på ett bra sätt så har du ju helt enkelt för många hundar i kenneln eller behöver lägga upp schemat annorlunda.

Ut i alla väder

Att ha hund innebär ut i alla väder, minst tre gånger om dagen. Att ha en kennel innebär ut mycket i alla väder med ännu fler hundar, och det ställer ju krav på att du som hundförare ska ha vettiga kläder så du håller dig torr och varm eller sval. Hos Itab Outdoor hittar du vandringskläder som passar perfekt för hundpromenader eller aktiviteter där du rör dig mycket i varierande väderlek. Kika in där och utöka din garderob med kläder som funkar bra med hundhållning. Med bra kläder blir det roligare och smidigare med hundarnas skötsel.

Vilka aktiviteter kan göras med kennelhundar?


Har du en stor kennel med många hundar som du egentligen inte aktiverar alls så kan en bra grej att börja med vara lite kamplekar med en trasa eller ett rep, eller lite bollkastning. Du behöver inte lägga en timme per hund utan även tio minuters aktivitet per hund gör stor skillnad så länge hunden får använda sin hjärna och sin nos. Det finns också aktiveringsbrädor med spel för hunden. Dessa går ut på att lösa problem och flytta på pluttar eller luckor för att komma åt en godisbit. Parkour är också väldigt bra och har du tid så lägg gärna spår eller träna lite allmänlydnad.

Kom ihåg, trötta hundar är glada hundar.

Leave a Reply

mts_best