Förutom Svenska Kennelklubben finns det en organisation i Sverige som man som kennelägare sannolikt kommer att ha mycket kontakt med om man är uppfödare till någon av de många brukshundsraser som finns, nämligen Svenska Brukshundsklubben. Svenska Brukshundsklubben är en specialklubb inom Svenska Kennelklubben, och som sådan tar även Brukshundsklubben ett ansvar för att den avling som sker inom Sverige på de raser som klubben omfattar ska leda fram till hundar som är friska och fungerande. Det innebär bland annat att Brukshundsklubben kräver att uppfödare av någon av deras raser måste genomföra prov av mental hälsa på de hundar som ska användas för avel samt att hundarna ska ha utställningsmeriter och att de ska ha arbetsmeriter för att kunna uppnå svenskt utställningschampionat respektive svenskt championat i bruksprov. Exempel på raser som omfattas av Svenska Brukshundsklubben är schäfer, rottweiler, riesenschnauzer, collie, belgisk vallhund och boxer.
Brukshundsklubben anordnar också tävlingar inom en rad olika hundsporter – allt från agility och lydnad till bruksprov och hundutställningar. Även som ägare kan man med andra ord komma i kontakt med Brukshundsklubben på flera sätt, varav ett är att man vill ägna sig åt någon hundsport tillsammans med sin hund. Brukshundsklubben erbjuder även kurser inom de flesta av de hundsporter som de anordnar tävlingar i, bland annat agility, bruksprov, lydnad och rallylydnad. Dessa kurser kan vara särskilt bra för den som är nybörjare i sporten, eftersom man får lära sig grunderna i hur man arbetar bäst tillsammans med sin hund och hur man får den att lära sig nya saker. Man kommer dock sannolikt att behöva träna med sin hund även utöver kurstillfällena för att bli tävlingsredo. Om man vill satsa seriöst på exempelvis agility kan det därför vara värt pengarna att bygga en egen liten agilitybana på tomten, så att man kan träna på de olika hindren när man vill. Du hittar allt byggmaterial du behöver för att bygga exempelvis hopp och balansbrädor på Buildor.se.
Förutom kurser i olika hundsporter kan man som hundägare också delta i kurser som rör hundhantering i allmänhet, tillsammans med sin brukshund. Det handlar till exempel om valpkurser, där man får lära sig att hantera sin valp från första början för att få en följsam och lätthanterlig hund, och om grundkurser och fortsättningskurser i hundhantering för vuxna hundar. På kurserna går man bland annat igenom kommunikation, hur man bygger en bra relation med sin hund och ren lydnad. Brukshundsklubben utbildar också olika former av tjänstehundar, till exempel patrullhundar, räddningshundar och assistanshundar, samt anordnar hundförarutbildningar. Om man är intresserad av att gå någon av dessa kurser kan man vända sig till en av de 290 lokala klubbarna inom Brukshundsklubben som finns spridda över 18 olika distrikt i landet, eller till någon av de rasspecifika klubbarna som också är medlemmar i Brukshundsklubben och som är rikstäckande. Man behöver dock inte äga just en brukshund eller någon av de raser som omfattas av Brukshundsklubben för att få delta på klubbens kurser – alla hundar, oavsett ras, är välkomna på exempelvis valpkurserna och lydnadskurserna. Man måste däremot självklart bli medlem i Brukshundsklubben för att ha tillgång till kursutbudet. Som medlem får man förutom möjligheten att delta i kurser och tävlingar också en medlemstidning, Brukshunden, som är Sveriges största hundtidning.