Kennelhosta är när hunden har kikhosteliknande symptom och akuta insättande hostattacker. Hostan beror på en infektion i luftvägarna. Hunden hostar tills den får kväljningar då ett vitt skum kan uppstå. Ibland får hunden även feber i samband med hostan. Sjukdomen är relativt vanlig i Sverige. Sjukdomen smittar vid direkt överföring som till exempel om en sjuk hund hostar bredvid en frisk hund. Det kan också smitta vid kontakt som nos till nos. En hund som har haft kennelhosta förut kan få det igen. En hund som börjar hosta ska inte träffa andra hundar under en tvåveckorsperiod.
Behandling vid kennelhosta
hur behandlar man kennelhosta? Sjukdomen är av sådan art att hunden kan tillfriskna utan medicin. Dock finns det hostlindrande medicin som kan göra att det blir lite mindre jobbigt under sjukdomsperioden. Om du vill ha råd, kontakta din veterinär så kan hen tala om vad som finns. När hunden har kennelhosta är det viktigt att den får ta det lugnt, ingen större kroppsansträngning får ske. Miljön runt omkring ska vara en lugn och avslappnad sådan så att det inte stressar hunden i onödan. Eftersom hundar med kennelhosta kan få feber under sjukdomen är det viktigt att ta temperaturen dagligen för att se om den har feber eller är feberfri.
Finns vaccination mot kennelhosta?
Det finns vaccin mot sjukdomen men tyvärr skyddar den inte till 100 %. Vaccinet mot kennelhosta ingår i ett trippelvaccin. Trippelvaccinet ska skydda mot en allvarlig leversjukdom, HHC, valpsjuka och parvo. Hundar som träffar många andra hundar, på utställningar, hundpensionat och hunddagis, bör vaccineras. Om hunden ändå får kennelhosta trots vaccinationen, kommer den att få en lindrigare form och kortare sjukdomsperiod tack vare sprutan. Efter grundvaccinationen, ska hunden komma tillbaka till veterinären för att få en spruta till. Detta sker oftast inom en period på 4-6 månader. Tänk på att hunden måste vara frisk vid vaccinationstillfället. Avmaska din hund innan så att inget påverkar resultatet.